Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jágr dopoval !!!

Toto jsou palcové titulky z bulvárního deníku Blesk, ze dne 21. srpna 2021. Byla mu zjištěna nepovolená hladina zakázané látky Čoko, kterou překročil o 3 tisíciny miligramu. K tomuto zjištění došlo úplně náhodou, když Jágr, který již 8 let hokej nehraje, navštívil svého lékaře, protože byl nachlazen a při té příležitosti mu byla odebrána krev pro laboratorní vyšetření. Samotný Jágr se okamžitě od jakéhokoliv dopingu distancoval, nicméně někteří renomovaní odborníci tuto možnost připouští a odůvodňují to tím, že k překročení povolené hodnoty mohlo dojít nadměrnou konzumací oplatků Tatranky.

Toto zjištění však bude mít dalekosáhlé následky. Okamžitě zasedla mezinárodní arbitrážní antidopingová komise, která rozhodla, že se zpětnou platností budou odebrány Stanleyovy poháry hokejovému klubu Pittsburgh Penguins, za roky 1991 a 1992, kdy se Jágr podílel na jejich získání. Zároveň odebrala všechna vítězství všem hokejovým klubům, kde Jágr za svou dlouhou kariéru působil a hráči samotnému byly odebrány všechny individuální trofeje. Česká republika musí vrátit medaile z mistrovství světa i z olympijských her. Budou se muset přepisovat dějiny hokeje.

Při odebírání Stanleyova poháru klubu Pittsburg Penguins však došlo k obrovské blamáži. Tento pohár měl převzít druhý v pořadí. Antidopingová komise pro jistotu prověřila všechny hráče a u některých dodatečně zjistila překročení povolených hodnot zakázaných látek. Nakonec novým držitelem poháru bude tým, který byl až šestý v pořadí. Ani zde to však není úplně čisté, protože nemohli být prověřeni všichni hráči, neboť někteří z nich mezi tím zemřeli.

 

Ve víru této senzace poněkud zanikla ještě jedna zpráva, kterou vydala ve stejný den mezinárodní arbitrážní antidopingová komise. Bývalému cyklistovi, Lance Armstrongovi, bylo vráceno všech 7 titulů z Tour de France, které mu byly odebrány v roce 2012 a zrušila mu doživotní zákaz všech sportů.

Pro ty, kdo neví co to byla Tour de France, tak krátké vysvětlení. Byl to nejprestižnější třítýdenní mezinárodní etapový cyklistický závod ve Francii, který se jezdil více než sto let a který zanikl v roce 2014 pro bojkot diváků. Poté, co Americká antidopingová komise odebrala fenomenálnímu cyklistovi jeho 7 titulů z Tour de France, za údajný doping, který mu však nikdy nebyl dokázán, tak to vyvolalo obrovskou flustraci a nevoli fanoušků cyklistiky, která vyústila až v úplný bojkot tohoto závodu. Nebyli diváci, tím pádem odešli i sponzoři a závod zanikl.

Všimněte si prosím i tohoto paradoxu. Americká komise odebere závodníkovi 7 titulů, které získal ve Francii a to za doping, který mu nikdo neprokázal. Kam ten svět spěje?

Lance Armstrong byl nejvíce kontrolovaným sportovcem na světě. Ročně měl kolem 200 kontrol na doping a to nejen během závodů ale hlavně mimo ně. Kontroly byly nečekané aby se na ně nemohl připravit. Musel mít rozpíchané žíly jako nějaký narkoman. Pokud jste četli jeho knihy tak víte, že mu přišla antidopingová kontrola třeba brzy ráno v době kdy odvážel manželku do porodnice. 

Zkusme si nyní představit jak taková antidopingová kontrola probíhá. Nečekaně vám zazvoní u dveří a vy musíte odevzdat vzorek moče a odeberou vám dva vzorky krve. Kdysi jsem četl, že vzorky musí být uloženy alespoň ve dvou nezávislých akreditovaných laboratořích. Předpokládejme, že vám odeberou během jedné návštěvy celkem 1 dcl krve. Při 200 návštěvách za rok vám tedy odeberou celkem 20 litrů krve. To je tedy pořádné pouštění žilou. To musí zničit zdravého člověka který nic nedělá, ne tak profesionálního cyklistu který je vystaven neustálé mnohahodinové dřině denně. Jak může tělo stihnout vyrobit tolik nové krve? Vemte si, že dárce krve může odevzdat max. 0,5 l krve jednou za tři měsíce, to jsou 2 litry za rok.   

Vzorky krve se odvezou do laboratoře kde se provedou testy. Pokud je vše v pořádku tak se uloží k dlouhodobému skladování, aby se mohly znovu testovat znovu třeba za 10 let.  Se vzorky manipuluje několik lidí a vy nevíte kdo a co s nimi dělá. 

Antidopingová komise, která vrátila Armstrongovi všech sedm odebraných titulů z Tour de France, odůvodnila své rozhodnutí takto:

Závodníkovi nebyly odebrány tituly na základě dopingového nálezu, ten se nikdy neprokázal, ale na základě podezření z manipulace s krví. U starých vzorků, které byly skladovány několik let, se dají vysledovat nepatrné změny krevního obrazu. Nelze však prokázat, jestli tyto změny byly způsobeny neodbornou manipulací nebo špatným skladováním. Změny krevního obrazu mohly být způsobeny také z důvodu nepřiměřeného počtu antidopingových kontrol, při kterých mu bylo odebráno neúměrné množství krve a které jeho organismus nestačil zregenerovat. Proto mu musí být veškeré tituly vráceny.

Tím ale vše nekončí. O své tituly mohou přijít i někteří vítězové Ironmana na Havaji. Lance Armstrong se totiž po skončení cyklistické kariéry vrhl na triatlon a Ironmana a jak jinak, začal vyhrávat závody. Jenže pak přišla doživotní diskvalifikace a on musel nuceně skončit. Teď sice může znovu závodit, ale jako důchodce už Ironmana na Havaji nevyhraje. A tady ucítili příležitost právníci a jako supi se vrhli na kořist. 

A může to mít pokračování - Ad absurdum 

 

 

Autor: Drahomír Škubna | pondělí 27.8.2012 16:18 | karma článku: 25,43 | přečteno: 1924x
  • Další články autora

Drahomír Škubna

Zažili jste někdy pocit absolutního štěstí?

Tuto otázku mi položil můj kamarád, který žije ve Švédsku a dost mě tím zaskočil. V hlavě mi okamžitě začalo šrotovat, kdy jsem zažil nějaké obrovské štěstí, ale nic mě nenapadlo.

12.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,86 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Drahomír Škubna

Možnost volby

V nejbližší době má být přijat nový zákon o kouření a ministr zdravotnictví má návrhy opět mimo mísu. Tentokrát si vzal na pranýř restaurace. Jsem nekuřák a kouření mi vadí všude. Jenže v restauraci mám alespoň možnost volby. Když tam přijdu a je tam zakouřeno, tak se otočím na podpatku a odcházím. Hulí se zejména v čínských restauracích, tam ani neví, že se nějaké zákony mají dodržovat. Teď všichni kuřáci vylezou z hospod a budou hulit na ulici. A to mi vadí a tady už možnost volby nemám !!! Teď se smradu z cigaret už nevyhnu vůbec.

3.9.2012 v 16:54 | Karma: 15,87 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Škubna

Jak jsem byl nakupovat

Nerad chodím nakupovat a různé hypermarkety nebo supermarkety úplně nesnáším. Někdy tam ale musím a vždycky mně tam nějakým způsobem ošidí. Snažím se tomu čelit tím, že kupuji jen několik málo věcí a předem si přesně spočítám kolik budu u pokladny platit. Někdy ale zapomenu, že musím být ve střehu a tak jsem byl opět okraden, tak jak to popisuji v následujícím textu.

27.8.2012 v 8:50 | Karma: 17,74 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Škubna

Maminko, můžou být, podle bible, bratr a sestra manželé ?

Tuto nezáludnou otázku položil své mamince malý zvídavý klučina v jednom americkém televizním seriálu. Normálně se na seriály nedívám a úplně je nesnáším, říkám tomu 1000 dílů o ničem. Ale do tohoto dílu jsem přepnul úplně náhodou a ta jeho otázka mne zaujala. Maminka nechápe proč se jí na to její synek ptá a už vůbec nerozumí tomu proč podle bible? A tak mu odpoví, ať se zeptá učitelky ve škole. Klučina si jen zabrumlá, že se jí ptát nebude, že se jí už ptal a když to nevěděla před týdnem tak teď to také vědět nebude. Ale vrtá mu to v hlavě a hledá logické vysvětlení.

5.7.2012 v 13:28 | Karma: 22,24 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Drahomír Škubna

Saganovo zbabělé vítězství

Pokud sledujete cyklistiku a dívali jste se v neděli na přímý přenos 1. etapy z Tour de France, tak jste na vlastní oči viděli vítězství mladého slovenského cyklisty Petera Sagana. Byl by to obrovský úspěch, kdyby to bylo férové vítězství a nezanechalo po sobě hořkou pachuť. Zvítězit takovým způsobem, jak to předvedl Peter Sagan, je prostě zbabělost. To říkám s plnou vážností i když novináři oslavuji Sagana jako nějakou hvězdu. Tak se prostě hvězdy nechovají!

2.7.2012 v 11:45 | Karma: 29,05 | Přečteno: 4252x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2561x
Obyčejný muž, který vždycky tvrdil, že chlapi nepláčou. Ale časy se mění.
Oblíbený citát:
„Pes není zvíře, pes je přítel“
Psí prosba
www.skubna.eu
Blog skubna.eu

Seznam rubrik

Oblíbené články